De avonturen van een Nederlandse ambachtsman in Frankrijk.

Aflevering: "de lekke schoorsteen van de open haard"

Hallo lezer!

Ik werk voor Nederlanders die in Frankrijk of in Hongarije een huis hebben en mij willen inschakelen voor het uitvoeren van werkzaamheden. In het kader van dit verhaal waren dat Maarten en Eva die in Saint Georges sur Cher (in de buurt van Tours) wonen en waar ik in de zomer van 2015 aan het werk was om een oude schuur om te bouwen tot een gite.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden bleek, bij het testen van de open haard, dat de bouwkundige schoorsteen op zolder nogal lek was. Er waren zwarte rookplekken zichtbaar en je kon de rookgassen ruiken, hetgeen niet bevordelijk was voor de gezondheid van de gebruikers van de slaapkamers op de zolder!

De oplossing was snel gekocht: een 15 meter lange flexibele rvs schoorsteenslang met een diameter van 20 cm.

Maar het plaatsen ervan leek volgens ons een ander verhaal!

We wisten niet of de slang wel in de schoorsteen zou passen, we wisten namelijk niet wat de binnendiameter van de schoorsteenkanaal was. De schoorsteen was alleen bereikbaar vanaf de zijkant van het dak en stond zeker 10 meter vanaf de zijkant ervan. De nok van het dak was ruim 10 meter hoog en, gezien de leeftijd van de pannen en daarmee ook de kans dat er pannen zouden kunnen breken tijdens het erop lopen of zitten, was het gemakkelijk kunnen werken op het dak niet zo vanzelfsprekend!

Het devies was: "Geen woorden maar daden!"

Zo gezegd, zo gedaan. Dus eerst maar eens heel voorzichtig vanaf de zijkant van het huis met een lange ladder de nok op geklommen en als een kikkertje op handen en voeten naar de schoorsteen gekropen. Dit moest met de nodige aandacht gebeuren aangezien de nokvorsten tamelijk broos waren. Eenmaal bij de schoorsteen aangekomen, bleek het metselwerk stevig en kon ik gaan staan en de binnendiameter van het schoorsteenkanaal meten. Deze bleek 25 cm te zijn! Dus de rvs slang zou erin moeten kunnen zakken. De terugtocht naar de ladder was lastiger dan de heenweg naar de schoorsteen omdat ik achterstevoren terug moest kruipen. Het duurde even maar gelukkig kwam ik heelhuids bij de ladder en waren er geen nokvorsten of pannen door mijn gestuntel gebroken.

Daarna ging het wonderbaarlijk snel! Dit dankzij inventiviteit en improvisatie!
We waren met 3 mannen om een taakverdeling te maken. Ik maakte een lang touw aan een van de uiteinden van de slang vast, klom via de ladder weer omhoog en kroop via de nok naar de schoorsteen. Vervolgens heb ik het andere uiteinde van het touw in de schoorsteen laten zakken. Een van de mannen stond beneden in de schouw van de open haard en kon het touw naar beneden trekken. Een andere man stond buiten met de 15 meter lange rvs slang in zijn handen en kon de slang naar boven geleiden terwijl ik, als derde persoon, bovenop het dak stond om de slang omhoog te trekken. Met iedere meter dat de slang omhoog kwam, kon de man beneden in de schouw het touw een meter naar beneden trekken. Binnen een paar minuten was de slang ter hoogte van de schoorsteen gekomen en kon ik het eind ervan met een grote bocht in de schoorsteen stoppen. De man beneden in de schouw bleef aan het touw trekken terwijl ik de slang steeds verder in de schoorsteen kon duwen. In een vloek en een zucht was het ene eind van de slang beneden in de open haard en kon ik het andere eind van de slang met een klem vastzetten aan de schoorsteenpot.

Al met al bleek het plaatsen van de slang dus een makkie te zijn!
Ik ben per saldo langer bezig geweest met het op en neer kruipen over de nok, dan dat het ons tijd heeft gekost om de slang in de schoorsteen te krijgen!

Eind goed, al goed. In de open haard wordt een houtkachel geplaatst die aangesloten wordt aan de slang. Daarmee is voor Maarten en Eva, als verhuurders, een veilige situatie gerealiseerd en kunnen ze zonder zorgen de gite verhuren. Het is geruststellend om te weten dat de gezelligheid van de houtkachel niet ten nadele gaat van de gezondheid van de gebruikers ervan!

Werken in Frankrijk is en blijft een boeiend avontuur. In een volgende aflevering leest u het verhaal van de 3 "pannenkoeken".

Ik groet de lezer!

Huub Kamp, Kamp Buitenland Verbouwingen.