De ervaringen van een Hollandse ambachtsman in Hongarije.

Deel 2: het vriendelijke karakter van de Hongaren.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik onderstaande gebeurtenis meemaakte, maar het is er daarom niet minder amusant door.

Ik had 3 opdrachten aangenomen in het noorden van Hongarije. Elke opdracht was ongeveer een week werk. De eerste opdracht was het aanleggen van de waterleiding in een huis in een dorpje ten noorden van Tata.. Ik was de avond daarvoor uit Nederland vertrokken en wilde om ca 11.00 uur bij mijn klant uur aankomen. Om ca. 06.00 uur reed ik langs Wenen en passeerde enige tijd later de Oostenrijkse/Hongaarse grens.Alles leek voorspoedig te verlopen en vol vertrouwen ging ik op enig moment de snelweg van Wenen naar Boedapest af in de richting van Tata. Enfin, ik rijd op de weg richting Tata en wat gebeurt er: lekke band! Ik denk: shit! Maar ik heb weinig keus. Dus ik naar de kant van de weg, stap uit, pak mijn krik en sleutels om het wiel te verwisselen. Ik weet dat je eerst de moeren van het wiel los moet draaien voordat je het wiel met de krik omhoog tilt, dus ik pak de sleutel. Deze blijkt niet op de moeren te passen , ik denk wederom : shit, en pak een andere sleutel. Deze is te groot! Krijg het heen en weer. Volgende sleutel: ook niet de goede!! De laatste sleutel: deze is te klein. De wanhoop slaat toe! Vloeken, tieren en schelden heeft geen zin. Ik sta op het punt de ANWB in Nederland te bellen en met schaamrood op mijn kaken te moeten vertellen dat ik niet de juiste sleutel heb, wanneer er een auto achter mij stopt waaruit een Hongaar stapt die kennelijk in het Hongaars vraagt of hij kan helpen. Nou dat kan hij zeker! Ik laat hem mijn sleutels zien en wijs op de moeren. Hij probeert het met mijn sleutels en begrijpt het probleem. Loopt naar de achterbak van zijn auto en haalt daar een sleutel tevoorschijn en zet hem op de moer. Het is de goede! Hoera!! In een mum van tijd hebben we het wiel verwisseld en kan ik weer verder rijden! Ik heb steevast een Hollands presentje in mijn auto met Haagse hopjes, stroopwafels en wat andere typisch Hollandse producten. Als dank voor zijn hulp geef ik de man dat presentje die dat met een grote lach in ontvangst neemt. Hij vertrekt, en ik vertrek, met enig oponthoud om toch nog op tijd bij mijn klant komen.

Gelukkig waren er daarna geen onverwachte bijzonderheden en kon ik het werk bij mijn eerste klant en daarna bij mijn tweede klant in de buurt van Hatvan naar tevredenheid uitvoeren. Vervolgens vertrok ik 2 weken later naar de derde klant in de buurt van Miskolc. De reis verliep voorspoedig en na ongeveer 150 kilometer op de snelweg gereden te hebben ging ik de binnenlanden in richting het noorden. Een gewaarschuuwd mens telt voor twee, dus ik was op mijn hoede, bang om weer een lekke band te krijgen, hetgeen natuurlijk flauwekul was, want waarom zou ik opnieuw een lekke band krijgen?

Ik kwam zonder moeilijkheden bij mijn derde klant aan en had mijn auto geparkeerd op een stukje grasveld voor de woning. Even een praatje maken, een bakkie doen en daarna de auto uitladen.
Vervolgens aan het werk, en dit maal radiatoren ophangen en cv leidingen aanleggen. Een werkje van ca 3 dagen. Daarna zou ik weer naar Nederland gaan en ik verheugde mij erop. Het werk verliep voorspoedig en na twee en een halve dag zat het werk erop en ging ik de auto inladen. Ik wilde die avond om ongeveer 18.00 uur vertrekken en 's nachts doorrijden, dus om ca 17.30 uur was ik startklaar. Nog een laatste kop koffie en ik reed weg. Dat dacht ik tenminste: mijn auto kwam helemaal niet vooruit. Bleken de voorwielen in een kuil te staan die inmiddels behoorlijk glad was geworden door het vocht. Aangezien mijn auto voorwielaandrijving heeft zat er niets anders op dan met planken onder de voorwielen en met mankracht de auto uit de kuil te krijgen. Wat we ook deden, niets hielp. Mijn klant, zijn beide zonen en ik duwden terwijl de vrouw des huizes achter het stuur zat. Vergeefse moeite. Totdat de vrouw des huizes op het idee kwam om de Hongaarse buurman te vragen of hij met zijn trekker ons kon helpen.. Goed plan! Zij naar de buurman, maar kwam daarna al snel terug met de mededeling dat de trekker kapot was. Hij wilde niet starten. Enfin, dan maar met handkracht weer opnieuw proberen. Maar eerst de laadruimte leegmaken want daar lag zeker voor 500 kilo, als het geen 750 kilo was, aan gereedschap en materialen in. Dus auto leeg en daarna opnieuw duwen en schorren. Een klein beetje beweging, maar het gat werd ook groter! Geen keus, dus doorgaan. Maar:.......... wat hoorden we? Het klonk als muziek in onze oren. Daar kwam de buurman die de trekker aan de praat had gekregen. Hoera, binnen 5 minuten was er een ketting aan de auto en trok de trekker met groot gemak de auto uit de kuil. Ik haalde opgelucht adem en gaf de buurman als dank 2 flessen wijn die hij,verrast, maar zeer tevreden, aannam.

Nadat de auto weer ingeladen was ging ik, met een half uur vertraging en met een dankbaar gevoel op weg naar Nederland. De terugreis verliep voorspoedig en ik kon opnieuw terugkijken op een avontuur met een goede afloop.